Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Иван Попов | Възможно ли е „Златната“ планета да е подходяща за живот?
Иван Попов - уеб разработка, социални мрежи, реклама, журналистика, копирайтинг, блог!
уеб дизайн софия, направа на сайт, уеб дизайн бургас, уеб дизайн стара загора, уеб дизайн добрич, интернет реклама, уеб дизайн пловдив, интернет сайт, безплатен сайт, сайт цена, създаване на сайт, интериорен дизайн, поддръжка на сайт, web сайт, уеб дизайн, web дизайнер, уеб дизайнер, онлайн магазини, уеб дизайн услуги, web dizain, web страница, фирми за уеб дизайн, фирма за уеб дизайн, курс уеб дизайн, seo услуги, курсове по уеб дизайн, реклама в интернет, изготвяне на сайт, уеб страница, реклама на сайт, създаване на сайт безплатно, уеб дизайн русе, уеб сайтове, оптимизиране на сайт, уеб дизайн заплати, online магазини, изграждане на сайт, курс по уеб дизайн, реклама и дизайн, уебдизайн, програма за уеб дизайн, уроци по уеб дизайн, onlain magazin, web сайтове, интернет страница, уебсайт, цена на сайт, какво е уеб дизайн, онлайн реклама, уеб дизайн университет, безплатни сайтове, цена за сайт, популяризиране на сайт, дизайн на сайтове, сайтове за продажба, търся уеб дизайнер, направа на сайтове, готови сайтове, как се прави интернет страница, как да направя сайт, разработка на сайт, интернет сайтове, фирмен сайт, редизайн на сайт, интернет страници, уеб магазин, как се създава сайт, евтини сайтове, програма за създаване на сайт, създаване на безплатен сайт, безплатна реклама на сайт, сайт цени, създаване на уеб страница, евтин сайт, фирмено лого, искам сайт, създаване на онлайн магазин, създаване на сайтове, направа на онлайн магазин, създаване на web сайт, сайтове за реклама, оптимизиране на сайтове, уеб страници, seo оптимизиране, ueb dizain, продажба на сайтове, izrabotka na saitove, уеб студио, безплатна реклама в интернет, създаване на интернет страница, динамичен сайт, дизайн на магазини, готов онлайн магазин, студио за дизайн, уеб услуги, seo оптимизацията, създай сайт, дизайн на магазин, търсещи машини, колко струва сайт, сайт за реклама, курсове по дизайн, курс по дизайн, сайт за реклами, собствен сайт, създаване на интернет сайт, рекламиране на сайт, създаване на електронен магазин, графични дизайнери, реклама в сайт, създаване на online магазин, реклами в интернет, рекламен сайт, Уеб разработка, социални мрежи, реклама, журналистика, копирайтинг, уеб дизайн, иван попов, политика, SEO оптимизация, СЕО, изработка на сайт, изработка на сайт цени, изработка на сайт цена, изработка сайт, изработка на интернет сайт, изработка на сайт софия, изработка на сайт бургас, договор за изработка на сайт, изработка на сайт варна, изработка на мобилен сайт, изработване на сайтове, изработване на сайт, изработване на уеб сайт, изработване на лого, изработване на уеб сайтове, изработване на електронен магазин, изработване на, уеб сайт, безплатен уеб сайт, уеб сайт цени, създаване на уеб сайт, поддръжка на уеб сайт, изграждане на уеб сайт
1672
post-template-default,single,single-post,postid-1672,single-format-standard,ajax_updown,page_not_loaded,smooth_scroll,

Blog

Posted by Ivan Popov in Други проекти, Наука

Възможно ли е „Златната“ планета да е подходяща за живот?


ВАШИНГТОН – Астрономите съобщиха, че за пръв път е открита планета, като нашата, наречена „Златна“. Не много топла, не много студена. Просто благоприятна.

Не много отдалечена от нейната звезда и не много близко. За това и може да съдържат течна вода. Планетата сама по себе си не е много голяма или много малка, с гладка повърхност, гравитация и атмосфера.

Просто благоприятна. Точно като Земята.

„Това наистина е първата „Златна“ планета“, казва един от откривателите й – Р. Пол Бътлър от Института на Вашингтон.

Новата планета се намира точно по средата на това, което астрономите наричат „обитаема зона“. Нещо което не се е случило за около 500 други открити планети, извън Слънчевата система. И то това важи само за съседките на нашата галактика, което предполага и други подобни на Земята планети.

Откривайте планета, на която вероятно може да има живот, е основна стъпка към отговора на вечния въпрос – Сами ли сме?

„Това е първата планета за която съм наистина развълнуван“, казва Професор от университета в Пен Стейт Джив Кастинг. Допълва, че планетата е кандидат да бъде подслон за живи организми.

Живот на друга планета не значи задължително хора и животни. Дори едноклетъчна бактерия ще разтърси представите за уникалността на живота на Земята.

Но все още има много въпроси и загадки относно странната планета. Планетата е около три пъти по-голяма от Земята. Също така е много по-близо до своята звезда – 14 милиона мили срещу 93 милиона на Земята. Толкова е близо до слънцето си, че се завъртява по цялата му орбита за 37 дни. Освен това, не се завърта особено. Едната и страна е почти постоянно светла, а другата тъмна. Температурите могат да достигнат до 160 градуса по Целзий, както и 25 градуса под нулата.

Неясно е дали водата в действителност съществува на планетата и каква точно атмосфера има. Но поради идеалните условия за течна вода, както и заради факта, че когато на Земята е имало вода е имало и живот, Стивън Вогт, учен от Калифорнийския университет и един от откривателите на планетата, вярва, че „шансовете за живот на тази планета са 100%“.

Откритията са били публикувани във Астрофизическия журнал и са съобщени от Националната Научна Фондация на 29.09.2010 (сряда).

Планетата се върти около звезда, наречена Глийз 581. Намира се на около 120 трилиона мили, за това ще отнеме време от няколко поколения да се отиде до там.

Вогт и Бътлър изчислили, с доста вероятности и неточности, че 1 на всеки 5 до 10 звезди във Вселената имат планети с размери на Земята и са в благоприятни условия.

Със средно 200 милиарда звезди във Вселената, това означава, че може би 40 милиарда планети имат потенциал за живот, казва Вогт. Университетът на Охайо, казва, че тези изчисления са твърде неточни.

Вогт и Бътлър използват телескопи за да проследят прецизно движението на звездата за повече от 11 години. Новооткритата планета е шестата намерена планета, въртяща се около Глийз 581. Две от тях изглеждали благоприятни донякъде, друга била прекалено топла, пета пък прекалено студена. Шестата обаче отговорила на очакванията. Наречена е Глийз 581г.

„Името не е особено хубаво, а планетата е красива“, казва Вогт. Той самият си я е кръстил на жена си – „Наричам я Светът на Зармина“.

Звездата Глийз 581 е джудже, около 1/3 от нашето Слънце. Поради тази причина, тя не може да бъда видяна без телескоп от Земята. Намира се във съзвездието Везни.

„Ако обаче гледаме от онази планета, ще видим Земята“, добавя Бътлър.

Слабото слънце Глийз 581 ще живее около 4 милиарда, много повече от нашето.

„Трудно е да спреш живота след като си му предоставил условията“, завършва разказа си Вогт.

Още информация, може да намерите в сайта на НАСА – тук.


Подобни публикации:

Post A Comment

*