Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Иван Попов | Елементи на уеб дизайн: Използваемост
функционален уеб дизайн, dizan na saitove, дизайн на сайт
Използваемостта на уеб дизайн означава лекотата, с която потребителят намира информацията, която го интересува.
1903
post-template-default,single,single-post,postid-1903,single-format-standard,ajax_updown,page_not_loaded,smooth_scroll,

Blog

Posted by Ivan Popov in Design, SEO, Дизайн

Елементи на уеб дизайн: използваемост

Здравейте! Днес ще Ви представя един от елементите на уеб дизайна. Това е неговата използваемост!

Използваемостта буквално е термин, който определя способността на дадено нещо да бъде използвано. Използваемост е мярката за лекота, с която потребителят извършва дейност и решава някаква задача. Разчетено в контекста на уеб дизайн това означава лекотата, с която потребителят намира тази информация, която го интересува, а също и лекотата, с която потребителят може да обработи и подготви данни входяща информация или да използва изходна от даден компонент или система.

Основни характеристики на използваем уеб сайт:

Дизайнерът знае, че съвършенството е постигнато не тогава, когато има какво да добави, а тогава, когато няма какво да махне.

Ето на кои условия трябва да отговаря един функционален уеб сайт.

Лесен за навигация и запомняне

Хубаво е да създадете сайта си така, че до същинската информация да се достига с не повече от 3 кликвания по хиперлинковете. Големият брой близки по смисъл хипервръзки на входната страница могат да затруднят посетителите и евентуално да ги отблъснат от повторно посещение.

Допълнителен съвет: Тенденциите сочат, че наличието на хипервръзка „Back“ / „Обратно към главната страница“ е признак за непрофесионален дизайн.

Лесен са изучаване

Това важи най-вече за формулярите във сайта ви. Простите инструкции за попълването му са задължителни.

Пример: При регистрация за услуга и въвеждане на име парола. Опишете ограниченията за парола и вкарайте бърза проверка за свободно потребителско име.

Достъпност

Използваемостта на даден уеб сайт до голяма степен зависи и от достъпността му. Ако сайтът ви не е съобразен с препоръките и критериите за достъпност на сайт, това ще го направи неизползваем. Ако например в един сайт има невалидни връзки, колкото и труд да си е дал дизайнера да го направи достъпен и професионален, то сайтът ще си остане неизползваем. Потребителите харесват сайт тогава, когато съдържанието, функционалността му и дизайнът са в перфектно съотношение.

Управление на използваемостта:

За да подобрите използваемостта на уеб сайта ви е нужно да използвате статистика за посещенията на всяка отделна страница.

За да подобрите използваемостта на уеб сайта ви е нужно да използвате статистика за посещенията на всяка отделна страница. Чрез нея могат да се следят много данни и съответно да се направят заключения за това кои страници са най-малко посещавани и да се помисли за подобряване на посещаемостта им (възможни причини могат да са неатрактивност на страниците или връзките към тях са много трудни за намиране в сайта ви). Други неща за които може да следите са: с какви операционни системи, браузери, както и разделителни способности и дълбочина на цветовете влизат клиентите и ако е наложително – сайтът ви да претърпи изменения. Друга статистика е тази от кои държави има посещения в сайта ви и евентуално да помислите за многоезикова версия на сайта.

Използването на така наречените „уеб броячи“ може да ви помогне. Голяма част от тях предлагат подробна статистика, при това безплатно.

Е, това е за днес! Надявам се отново съм Ви бил полезен. Универсална истина за изработката на перфектния уеб сайт няма, но поне има доказана „азбука“ за написването на съвършения „текст“.

За още съвети, следете блога редовно от социалните мрежи! 🙂

Post A Comment

*