Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Иван Попов | Как се промени линк-билдинга?
Търсещите машини, или както им казваме по-просто „търсачки“, са едни от най-променливите инструменти в света на интернет.
seo оптимизация, Link building
1891
post-template-default,single,single-post,postid-1891,single-format-standard,ajax_updown,page_not_loaded,smooth_scroll,

Blog

Posted by Ivan Popov in SEO

Как се промени линк-билдинга?

Търсещите машини, или както им казваме по-просто „търсачки“, са едни от най-променливите инструменти в света на интернет. „Изкуственият“ им интелект се сменя непрестанно, за да може максимално точно да пресява важните и стойностни страници. Големите промени, които наскоро Google извърши – наречени Google Penguinи Google Panda – свариха много оптимизатори и линк-билдъри неподготвени. Сайтовете, които използваха еднакви статични текстове за линк-билдинг и оптимизация, пострадаха най-силно. Специалистите недоволстваха, защото ранговете на уеб-сайтовете бяха премахнати и всичко започна от нулата.

 

Ето какво точно се промени:

1. Употребата на статични текстове

Най-добрата страна на линк-билдинга е използването на ключовите думи от съдържанието и концепцията на вашия продукт, които да препращат към вашия уеб-сайт. След въвеждането Google Penguin уеб-сайтовете, които използват еднакъв текст за външна връзка, се наказват. Текстовото съдържание вече е много по-важно от наличието на линк.
Сайтовете, които използват еднакъв текст за всичко, биват третирани като спам. С тези промени Google цели сайтовете с уникално текстово съдържание да бъдат по-високо ранкирани, отколкото сайтовете с много, но еднакви линкове.

2. Линк-схема

Google започна да наказва сайтовете със слабо и елементарно съдъжание. Масова практика беше линк-схемата – закупуването на линкове в различни сайтове и блогове. След промяната на алгоритъма вече изцяло се залага на качественото и уникално съдържание.

3. Непозволени действия

Много сайтове използват непозволени техники като дублиране на ключови думи и съдържание, покриване, вътрешно линкиране, скрит текст или линк. Всичко това вече се засича от Google Penguin и бива наказвано. Случва се дори Google да изключи подобен сайт от търсачката си.

Стремежът на Google е да предоставя най-качествената информация на потребителите си, а качеството вече се определя по съдържанието на уеб-сайта. Нечестните методи остават в историята.

4. Купени линкове

Закупените линкове от сайтове, които широката аудитория познава като „спамерски“, вече са с почти никаква стойност. Много сайтове загубиха позициите си в търсачките, именно заради тази практика. Google се стреми да изчисти максимално спамерските линкове.

5. Безплатни директории

Най-лесният начин да получите линкове са безплатните сайтове за статии и блогове. Инструментът Google Panda вече наказва този тип директории, които позволяват да бъде публикувано ниско-качествено спам съдържание. Подобен тип статии вече с почти никаква стойност.

6. Ключови думи

Една от най-известните техники на SEO индустрията беше употребата на широко търсени ключови думи.
След нововъведенията, обаче, употребата на ключови думи вече трябва да бъде много по-прецизна и точна. Отнесените, но широкотърсените думи, вече няма да дават този ефект. Google ще следи за точност и качество.

7. Сайтове с ниско качество

Много администратори изграждаха сайтове с високи рангове просто с няколко страници, без никакво съдържание по тях – препълнени единствено с изходящи линкове и добра оптимизация на ключови думи. Тези сайтове вече са без почти никаква стойност.

Как да бъдем конкурентно способни, въпреки новите правила?

1. Линкове само към началната страница

Google е изградил алгоритъм, който позволява определен брой обратни линкове за страници на сайта. Администраторите трябва да се погриждат линковете да са най-вече към началната страница на уеб-сайта.

Google ще понижи ранга на страницата ви, ако е пълна с различни линкове към всяка ключова дума. Ако обаче линковете водят към една и съща – за предпочитане началната – страница, рискът сравнително намалява.

2. Социални мрежи

Google отдава голяма стойност на сайтовете с регистрации в социалните мрежи и съответна активност в тях. Това вече е един от най-качествените и оценени методи за повишаване на ранга на вашата страница. Бъдете активни в най-известните социални мрежи и поддържайте висока обратна връзка с потребителите ви.

Най-добрият вариант е ако феновете на вашия сайт споделят и коментират вашите публикации. По този начин получавате съвсем естествен линк-билдинг.

3. Време за линк-билдинга

Много важен фактор, особено като се има предвид, че Google го записва. Често се случва администраторите да създават линк-билдинг до един момент и в изведнъж рязко да спрат. Google отчита това като подозрително. Важно е изграждането на връзки да се случва регуларно. Тоест еднакво количество работа, за еднакви периоди от време.

4. Често публикуване на ново качествено съдържание

Общото между двете нововъведения на Google – Google Panda и Google Penguin – е, че и двата инструмента филтрират сайтовете с ниско съдържание. Google Panda взима на прицел сайтове със слабо и некачествено съдържание, а Google Penguin се цели в откриването на сайтове с нискокачествен линк-билдинг.

За да останете незасегнати от това, трябва да периодично да публикувате нови и качествени материали с пълно и професионално текстово съдържание.

5. Линкове от качествени сайтове

Връзките от качествени уеб-сайтове са с пъти по-голяма стойност от линкирането от спам директории. С още по-висока стойност е ако тези линкове не се намира в специалното отделено място за връзки. Google не само не наказва подобно нещо, но и го поощрява.

6. Линково разнообразие

Връзки само от един сайт няма да променят много имиджа уеб-сайта ви. Трябва да създадете линково разнообразие. Така получавате висок ранг и множество връзки от различни сайтове.

7. Вариативност на статичните текстове

Последно изброен, но в челните позиции по важност, това е факторът, който буквално създава качество. За играждането на надежден линк-билдинг са нужни разлчини и уникални текстове. Няма правило, за това „колко различни един от друг да са“, но колкото повече – толкова по-добре.

Залагайте на различни ключови думи. Обхващането на колкото се може по-голям набор от думи, ни дава широко индексиране за голям обем търсения.

Най-доброто, което може да направите е да поверите сайта си в ръцете на SEO специалист и копирайтър!

Post A Comment

*