Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Иван Попов | От глаголица към шльокавица
Иван Попов - уеб разработка, социални мрежи, реклама, журналистика, копирайтинг, блог!
уеб дизайн софия, направа на сайт, уеб дизайн бургас, уеб дизайн стара загора, уеб дизайн добрич, интернет реклама, уеб дизайн пловдив, интернет сайт, безплатен сайт, сайт цена, създаване на сайт, интериорен дизайн, поддръжка на сайт, web сайт, уеб дизайн, web дизайнер, уеб дизайнер, онлайн магазини, уеб дизайн услуги, web dizain, web страница, фирми за уеб дизайн, фирма за уеб дизайн, курс уеб дизайн, seo услуги, курсове по уеб дизайн, реклама в интернет, изготвяне на сайт, уеб страница, реклама на сайт, създаване на сайт безплатно, уеб дизайн русе, уеб сайтове, оптимизиране на сайт, уеб дизайн заплати, online магазини, изграждане на сайт, курс по уеб дизайн, реклама и дизайн, уебдизайн, програма за уеб дизайн, уроци по уеб дизайн, onlain magazin, web сайтове, интернет страница, уебсайт, цена на сайт, какво е уеб дизайн, онлайн реклама, уеб дизайн университет, безплатни сайтове, цена за сайт, популяризиране на сайт, дизайн на сайтове, сайтове за продажба, търся уеб дизайнер, направа на сайтове, готови сайтове, как се прави интернет страница, как да направя сайт, разработка на сайт, интернет сайтове, фирмен сайт, редизайн на сайт, интернет страници, уеб магазин, как се създава сайт, евтини сайтове, програма за създаване на сайт, създаване на безплатен сайт, безплатна реклама на сайт, сайт цени, създаване на уеб страница, евтин сайт, фирмено лого, искам сайт, създаване на онлайн магазин, създаване на сайтове, направа на онлайн магазин, създаване на web сайт, сайтове за реклама, оптимизиране на сайтове, уеб страници, seo оптимизиране, ueb dizain, продажба на сайтове, izrabotka na saitove, уеб студио, безплатна реклама в интернет, създаване на интернет страница, динамичен сайт, дизайн на магазини, готов онлайн магазин, студио за дизайн, уеб услуги, seo оптимизацията, създай сайт, дизайн на магазин, търсещи машини, колко струва сайт, сайт за реклама, курсове по дизайн, курс по дизайн, сайт за реклами, собствен сайт, създаване на интернет сайт, рекламиране на сайт, създаване на електронен магазин, графични дизайнери, реклама в сайт, създаване на online магазин, реклами в интернет, рекламен сайт, Уеб разработка, социални мрежи, реклама, журналистика, копирайтинг, уеб дизайн, иван попов, политика, SEO оптимизация, СЕО, изработка на сайт, изработка на сайт цени, изработка на сайт цена, изработка сайт, изработка на интернет сайт, изработка на сайт софия, изработка на сайт бургас, договор за изработка на сайт, изработка на сайт варна, изработка на мобилен сайт, изработване на сайтове, изработване на сайт, изработване на уеб сайт, изработване на лого, изработване на уеб сайтове, изработване на електронен магазин, изработване на, уеб сайт, безплатен уеб сайт, уеб сайт цени, създаване на уеб сайт, поддръжка на уеб сайт, изграждане на уеб сайт
1621
post-template-default,single,single-post,postid-1621,single-format-standard,ajax_updown,page_not_loaded,smooth_scroll,

Blog

Posted by Ivan Popov in Наука, Стресни се

От глаголица към шльокавица

Как българската азбука се превърна в шльокавица?

Свети Кирил Философ (на гръцки: Κύριλλος) е византийски учен, който заедно с брат си Методий е създателят на глаголицата. Едва ли обаче канонизираният от православната и католическата църква за светец и за равноапостол философ някога си е имал идея за що иде реч след има-няма едно 1200 години…

През 863 г. Кирил и брат му Методий са изпратени от византийския император Михаил III да покръстят западните славяни и да организират богослужение във Великоморавия. Това е станало по молба на великоморавския княз Ростислав. За тази цел Кирил създал една нова азбука — глаголицата. Тя е била използвана за държавни и религиозни документи и книги, а също и в създадената от Кирил Великоморавска академия (Великоморавско училище), където са били обучавани учениците на Кирил и Методий.


Глаголица

По-късно ученикът на Св. Св. Кирил и Методий – Св. Климент Охридски – изобретява нови буквени знаци въз основа на глаголицата. Кирилица се състои от 24-те букви на гръцкото унициално писмо и още 12 букви, които отбелязват звуковете (б, ж, ц, ч, ш, щ, ъ, ь, ѣ, ю, ѧ, ѫ). Както при глаголическата азбука, така и при кирилицата, има буквени варианти и съчетания, част от които са заимствани от византийския устав.


Кирилица

Традиционно използван в България до първата четвърт на 19-ти век е старинен вариант на кирилицата, в който спорадично се използвани и буквите Ћ и Џ, добавени през 14-ти и 15-ти век. Преминаването от старата кирилица към руската гражданска азбука в България става някъде през 1830-те години на 19-ти век. То е улеснено от материалното превъзходство на руската литература (печатни преси, книгоиздаване) и от разпространението по онова време на панславянските идеи.

Българската гражданска азбука взема обратно от старата кирилица и буквата Ѫ и Ѭ, които липсват в руската, за сметка на Ы и Э, които са изхвърлени от употреба в българската версия.

Съвременната българска кирилица добива окончателния си вариант, когато при правописната реформа от 1945 г. биват премахнати буквите Ѣ и Ѫ.


Съвременната българска кирилица

Така… До тук всичко звучи прекрасно и незаинтригуващо. От тук обаче всъщност идва еволюцията. Пътят към шльокавицата.

В периода 2000-2003 г., в България се създаде така наричаната mIRC azbuka.


mIRC azbuka

И дори и mIRC azbuka беше по-приветлива от извращението, което се зароди под името Скайп фешъница в периода 2005-2008 г. Тя беше съпроводено от масово подтикване към желание за самоубийство от хора, които ясно искаха да прекратят промените в азбуката до тези през 1945 г.


Скайп фешъница

И ето, че от кирилица към глаголица, през преработката от 45-та година и препускане през миркови глупости и скайпови уникалности, достигнахме и до финалната азбука шльокавица.


Шльокавица

За мое умопомрачение, когато написах в Google шльокавица, реално попаднах на резултат от Wikipedia – „Шльо̀кавица“

Има обаче и хубава страна – практикуващите мешаница като, че ли намаляват. Да се надяваме и, че ще продължава тенденцията. Българският език е прекрасен и единствено неговата собствена азбука позволява пълното му разгръщане. Наш е дългът да запазим това му качество. Обичай езика си и той също ще те обича! Блогът на Иван Попов

Подобни публикации:

  • Т. Г.

    Интересна статия, но за съжаление това, което сте дал като „Съвременна българска кирилица“ е невярно. Това са руските рисунки на буквените знаци, а не българските. Разликата е огромна, особено при редовните букви. Бърза справка в гугъл ще ви покаже разликата между българската и руската кирилица. Първият резултат при търсене на „българска кирилица“ говори ясно за това: http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_2326106.jpg

    Отговор

Post A Comment

*