Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Иван Попов | Тайната на тримата пазарждишки веселяци
Иван Попов - уеб разработка, социални мрежи, реклама, журналистика, копирайтинг, блог!
уеб дизайн софия, направа на сайт, уеб дизайн бургас, уеб дизайн стара загора, уеб дизайн добрич, интернет реклама, уеб дизайн пловдив, интернет сайт, безплатен сайт, сайт цена, създаване на сайт, интериорен дизайн, поддръжка на сайт, web сайт, уеб дизайн, web дизайнер, уеб дизайнер, онлайн магазини, уеб дизайн услуги, web dizain, web страница, фирми за уеб дизайн, фирма за уеб дизайн, курс уеб дизайн, seo услуги, курсове по уеб дизайн, реклама в интернет, изготвяне на сайт, уеб страница, реклама на сайт, създаване на сайт безплатно, уеб дизайн русе, уеб сайтове, оптимизиране на сайт, уеб дизайн заплати, online магазини, изграждане на сайт, курс по уеб дизайн, реклама и дизайн, уебдизайн, програма за уеб дизайн, уроци по уеб дизайн, onlain magazin, web сайтове, интернет страница, уебсайт, цена на сайт, какво е уеб дизайн, онлайн реклама, уеб дизайн университет, безплатни сайтове, цена за сайт, популяризиране на сайт, дизайн на сайтове, сайтове за продажба, търся уеб дизайнер, направа на сайтове, готови сайтове, как се прави интернет страница, как да направя сайт, разработка на сайт, интернет сайтове, фирмен сайт, редизайн на сайт, интернет страници, уеб магазин, как се създава сайт, евтини сайтове, програма за създаване на сайт, създаване на безплатен сайт, безплатна реклама на сайт, сайт цени, създаване на уеб страница, евтин сайт, фирмено лого, искам сайт, създаване на онлайн магазин, създаване на сайтове, направа на онлайн магазин, създаване на web сайт, сайтове за реклама, оптимизиране на сайтове, уеб страници, seo оптимизиране, ueb dizain, продажба на сайтове, izrabotka na saitove, уеб студио, безплатна реклама в интернет, създаване на интернет страница, динамичен сайт, дизайн на магазини, готов онлайн магазин, студио за дизайн, уеб услуги, seo оптимизацията, създай сайт, дизайн на магазин, търсещи машини, колко струва сайт, сайт за реклама, курсове по дизайн, курс по дизайн, сайт за реклами, собствен сайт, създаване на интернет сайт, рекламиране на сайт, създаване на електронен магазин, графични дизайнери, реклама в сайт, създаване на online магазин, реклами в интернет, рекламен сайт, Уеб разработка, социални мрежи, реклама, журналистика, копирайтинг, уеб дизайн, иван попов, политика, SEO оптимизация, СЕО, изработка на сайт, изработка на сайт цени, изработка на сайт цена, изработка сайт, изработка на интернет сайт, изработка на сайт софия, изработка на сайт бургас, договор за изработка на сайт, изработка на сайт варна, изработка на мобилен сайт, изработване на сайтове, изработване на сайт, изработване на уеб сайт, изработване на лого, изработване на уеб сайтове, изработване на електронен магазин, изработване на, уеб сайт, безплатен уеб сайт, уеб сайт цени, създаване на уеб сайт, поддръжка на уеб сайт, изграждане на уеб сайт
1538
post-template-default,single,single-post,postid-1538,single-format-standard,ajax_updown,page_not_loaded,smooth_scroll,

Blog

Posted by Ivan Popov in Забавно, Личности, Традиции

Тайната на тримата пазарждишки веселяци

Вероятно по-голямата част от нас успешно разпознават този фотос – Български рекорд: Трима пазарждишки веселяци, от които първият, (от ляво) пие ежедневно по 30 кила вино, вторият (правият) – 25, а третият – 40 кила вино! И то всеки божи ден…

Кои обаче са наистина веселяците? На снимката се натъква директорът на музея в Попово Пламен Събев. Той заявява, че “Нямам информация нито за вестника, нито за годината, нито за повода, по който е направена снимката. Любопитно е каква е цялата история и дали някой знае нещо повече за това. Все пак става дума за български рекорд, който едва ли е подобрен през годините”, обяснява Пламен Събев. Поради таза причина се обръща към редакцията на в. „24 часа“. Така се явява читател, който разказа историята. Всичко беше публикувано във вестника.

В кореспондентския офис на вестника в Шумен се обади архитект Атанас Тасев от Пазарджик. Той разказа, че снимката е публикувана в “Книга за виното”, старо издание, в което се разказват подробности за производството на стари български сортове лозя като “Широка мелнишка лоза”, “Малага”, “Асеновградски мавруд” и “Видинска гъмза”. Авторът на книгата бил монах.

Според арх. Тасев снимката е правена в кръчмата “Пиц Кольо” в пазарджишката махала Чиксалън преди много години. Виното, което се е пиело, е било от околните села Виноградец, Карабунар и др. Там сервирали памидово леко винце, а мезето – запечени агнешки черва на фурна, било безплатно. Колкото могат да поемат клиентите.

Атанас Тасев внася яснота и за количествата. Тогава виното се е мерило в стари оки, една ока била равна на сегашните 1,280 кг. Четвърт ока била равна на 1 литър, но той бил различен от сегашния литър. Тасев пресметнал, че юнаците на снимката изпивали съответно по 12,6 сегашни литра, 9,6 литра и 8 литра. В оригиналния текст под снимката пише, че всеки от тях поемал на ден по 40, 30 и 25 тогавашни литра.

“Доскоро във Виноградец и Карабунар е имало, а може би и все още има мъже, които вода не пият и може би никога не са пили. За тях е нормално да изпият по 10-15 литра вино на ден. Преди 60-70 години в тези села всяка къща е правила от 3,5 до 5 тона вино на година, главно за домашна консумация. Това показва какви традиции е имало у нас”, разказа арх. Тасев.

Той обясни, че информацията за снимката и за винените традиции в Пазарджишко я има от известния местен архитект Петър Буров, собственик на “Книга за виното” и самият той почитател и производител на хубаво вино. “Разбира се, не в такива количества, защото традициите не са това, което бяха”, с известна тъга каза още арх. Тасев.

Българи юнаци!

P.S. Завинаги оставам горд пазарджиклия!

Post A Comment

*