Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Иван Попов | Хака – забравената легенда или част от съвременното ръгби
Иван Попов - уеб разработка, социални мрежи, реклама, журналистика, копирайтинг, блог!
уеб дизайн софия, направа на сайт, уеб дизайн бургас, уеб дизайн стара загора, уеб дизайн добрич, интернет реклама, уеб дизайн пловдив, интернет сайт, безплатен сайт, сайт цена, създаване на сайт, интериорен дизайн, поддръжка на сайт, web сайт, уеб дизайн, web дизайнер, уеб дизайнер, онлайн магазини, уеб дизайн услуги, web dizain, web страница, фирми за уеб дизайн, фирма за уеб дизайн, курс уеб дизайн, seo услуги, курсове по уеб дизайн, реклама в интернет, изготвяне на сайт, уеб страница, реклама на сайт, създаване на сайт безплатно, уеб дизайн русе, уеб сайтове, оптимизиране на сайт, уеб дизайн заплати, online магазини, изграждане на сайт, курс по уеб дизайн, реклама и дизайн, уебдизайн, програма за уеб дизайн, уроци по уеб дизайн, onlain magazin, web сайтове, интернет страница, уебсайт, цена на сайт, какво е уеб дизайн, онлайн реклама, уеб дизайн университет, безплатни сайтове, цена за сайт, популяризиране на сайт, дизайн на сайтове, сайтове за продажба, търся уеб дизайнер, направа на сайтове, готови сайтове, как се прави интернет страница, как да направя сайт, разработка на сайт, интернет сайтове, фирмен сайт, редизайн на сайт, интернет страници, уеб магазин, как се създава сайт, евтини сайтове, програма за създаване на сайт, създаване на безплатен сайт, безплатна реклама на сайт, сайт цени, създаване на уеб страница, евтин сайт, фирмено лого, искам сайт, създаване на онлайн магазин, създаване на сайтове, направа на онлайн магазин, създаване на web сайт, сайтове за реклама, оптимизиране на сайтове, уеб страници, seo оптимизиране, ueb dizain, продажба на сайтове, izrabotka na saitove, уеб студио, безплатна реклама в интернет, създаване на интернет страница, динамичен сайт, дизайн на магазини, готов онлайн магазин, студио за дизайн, уеб услуги, seo оптимизацията, създай сайт, дизайн на магазин, търсещи машини, колко струва сайт, сайт за реклама, курсове по дизайн, курс по дизайн, сайт за реклами, собствен сайт, създаване на интернет сайт, рекламиране на сайт, създаване на електронен магазин, графични дизайнери, реклама в сайт, създаване на online магазин, реклами в интернет, рекламен сайт, Уеб разработка, социални мрежи, реклама, журналистика, копирайтинг, уеб дизайн, иван попов, политика, SEO оптимизация, СЕО, изработка на сайт, изработка на сайт цени, изработка на сайт цена, изработка сайт, изработка на интернет сайт, изработка на сайт софия, изработка на сайт бургас, договор за изработка на сайт, изработка на сайт варна, изработка на мобилен сайт, изработване на сайтове, изработване на сайт, изработване на уеб сайт, изработване на лого, изработване на уеб сайтове, изработване на електронен магазин, изработване на, уеб сайт, безплатен уеб сайт, уеб сайт цени, създаване на уеб сайт, поддръжка на уеб сайт, изграждане на уеб сайт
1660
post-template-default,single,single-post,postid-1660,single-format-standard,ajax_updown,page_not_loaded,smooth_scroll,

Blog

Posted by Ivan Popov in Други проекти, Спорт, Традиции

Хака – забравената легенда или част от съвременното ръгби

Хака (без форми за множествено число, пълен и кратък член) е традиционен танц на Маорите от Нова Зеландия. Танцът се играе от група мъже или жени, с мощни движения и натиск на краката, вплетени в ритъма на музикален съпровод.

Танцът Хака става популярен в съвременния свят, благодарение на отбора по ръгби All Blacks. Това, обаче, доведе и до някои грешни схващания. Хака не е само боен танц, нито е танцуван само от мъже. Някои от танците са танцувани и от жени, а други от смесени групи. Някои по-опростени танци са танцувани и от деца.

Хака се танцува по различни причини: за забавление, за посрещане на изтъкнати гости.

Бойната Хака (наричана peruperu) първоначално е танцувана от бойци преди битка, за да призове тяхната сила и мъжество или за да сплаши противника. Днес, Хака представлява неразделна част от церемониите за добре дошли на чуждестранни високопоставени лица, които служат за придаване на важност и атракция на случая. Различните вариации на танца са импровизирани в процеса на изпълнение. Има случай в които се включват дори и части на лицето, като показване на бялото на очите и изплезване на езика, както и голямо разнообразие от енергични действия на тялото с ръцете и краката. Скандираните думи също търпят промяна. Хака може да се разглежда като един вид симфония, в която различните части на тялото представляват множество инструменти. Ръцете, краката, стъпалата, гласът, очите, езикът и тялото се съчетават, за да изразят смелост, раздразнение, радост или други чувства, свързани със случая.

Според Маорската митология, бога на Слънцето Тама-нуй-те-ра (Tama-nui-te-ra), е имал две съпруги – Девицата на Слънцето Хине-раумати (Hine-raumati) и Девицата на Зимата Хине-Такура (Hine-takurua). Хака възниква с идването на Хине-раумати, която изобразява топлите дни, които идват от въздуха. Това било Хака на Тене-роре (Tane-rore), синът на Хине-раумати и Тама-нуй-те-ра.

Смисълът на танцуването на Хака е да събереш силите и енергията нужни за преодоляването на житейските трудности и дилеми. Хака вярва в живота, където си в единство със самия себе си. Отдава се нужната почит към семействата и предците и се помни традицията, да се почитат семействата и предците, които вече не са с нас. В сърцата си – tenakau, се крие това, за което би се жертвал.

Хака е позната от Новозеландските отбори по ръгби и най вече от All Blacks, които танцуват различните вариации на Хака преди мач. Хака се популяризира и с излизането на филма от 2008-ма година Forever Strong.

Ето и пример за Хака.

Ка Mate е Маорска Хака съчинена от Te Rauparaha (1760-1849), военен лидер на племето Ngati Тоа на Нова Зеландия.

Te Rauparaha съчинява Ka Mate, като символ на победата на живота над смъртта, след като избягва от враговете на Ngati Maniapoto и Waikato. Той се е криел от тях в яма за съхранине на храна и се изкатерил обратно на яве, посрещнат от приятелски настроен Te Whareangi („космат мъж“ – свиреп, силен мъж).

Основната част на Хака на Te Rauparaha е

Kia rite ! – Приготви се!
Ka Mate! Ka Mate! – Аз умирам! Аз умирам!
Ka Ora! Ka Ora! – Аз живея! Аз живея!
Tenei te ta ngata puhuru huru – Това е яростния силен човек
Nana nei i tiki mai – който предизвика
Whakawhiti te ra – слънцето отново да блести за мен
A upane ka upane! – горе на върха
A upane kaupane whiti te ra! – горе на върха слънцето блести
Hi !! – Изгрей!Подобни публикации:

Post A Comment

*