Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Иван Попов | Убиец ли е войникът?
Иван Попов - уеб разработка, социални мрежи, реклама, журналистика, копирайтинг, блог!
уеб дизайн софия, направа на сайт, уеб дизайн бургас, уеб дизайн стара загора, уеб дизайн добрич, интернет реклама, уеб дизайн пловдив, интернет сайт, безплатен сайт, сайт цена, създаване на сайт, интериорен дизайн, поддръжка на сайт, web сайт, уеб дизайн, web дизайнер, уеб дизайнер, онлайн магазини, уеб дизайн услуги, web dizain, web страница, фирми за уеб дизайн, фирма за уеб дизайн, курс уеб дизайн, seo услуги, курсове по уеб дизайн, реклама в интернет, изготвяне на сайт, уеб страница, реклама на сайт, създаване на сайт безплатно, уеб дизайн русе, уеб сайтове, оптимизиране на сайт, уеб дизайн заплати, online магазини, изграждане на сайт, курс по уеб дизайн, реклама и дизайн, уебдизайн, програма за уеб дизайн, уроци по уеб дизайн, onlain magazin, web сайтове, интернет страница, уебсайт, цена на сайт, какво е уеб дизайн, онлайн реклама, уеб дизайн университет, безплатни сайтове, цена за сайт, популяризиране на сайт, дизайн на сайтове, сайтове за продажба, търся уеб дизайнер, направа на сайтове, готови сайтове, как се прави интернет страница, как да направя сайт, разработка на сайт, интернет сайтове, фирмен сайт, редизайн на сайт, интернет страници, уеб магазин, как се създава сайт, евтини сайтове, програма за създаване на сайт, създаване на безплатен сайт, безплатна реклама на сайт, сайт цени, създаване на уеб страница, евтин сайт, фирмено лого, искам сайт, създаване на онлайн магазин, създаване на сайтове, направа на онлайн магазин, създаване на web сайт, сайтове за реклама, оптимизиране на сайтове, уеб страници, seo оптимизиране, ueb dizain, продажба на сайтове, izrabotka na saitove, уеб студио, безплатна реклама в интернет, създаване на интернет страница, динамичен сайт, дизайн на магазини, готов онлайн магазин, студио за дизайн, уеб услуги, seo оптимизацията, създай сайт, дизайн на магазин, търсещи машини, колко струва сайт, сайт за реклама, курсове по дизайн, курс по дизайн, сайт за реклами, собствен сайт, създаване на интернет сайт, рекламиране на сайт, създаване на електронен магазин, графични дизайнери, реклама в сайт, създаване на online магазин, реклами в интернет, рекламен сайт, Уеб разработка, социални мрежи, реклама, журналистика, копирайтинг, уеб дизайн, иван попов, политика, SEO оптимизация, СЕО, изработка на сайт, изработка на сайт цени, изработка на сайт цена, изработка сайт, изработка на интернет сайт, изработка на сайт софия, изработка на сайт бургас, договор за изработка на сайт, изработка на сайт варна, изработка на мобилен сайт, изработване на сайтове, изработване на сайт, изработване на уеб сайт, изработване на лого, изработване на уеб сайтове, изработване на електронен магазин, изработване на, уеб сайт, безплатен уеб сайт, уеб сайт цени, създаване на уеб сайт, поддръжка на уеб сайт, изграждане на уеб сайт
2064
post-template-default,single,single-post,postid-2064,single-format-standard,ajax_updown,page_not_loaded,smooth_scroll,

Blog

Силата на словото срещу тази на оловото
Posted by Ivan Popov in Стресни се

Убиец ли е войникът?

* текстът е задача по предмет „Литература и медии“

Убиец ли е войникът? Войникът – човешката силова единица, която е под командването на нечия политика. Войникът дърпа спусъка само по заповед. За него няма значение дали заповедта е за убийство над майка, дете, мъж, предател – това е неговото професионално задължение.

И извършвайки убийството той ли е убиецът или този, който му е наредил да го извърши? Какво мисли войникът и счита ли себе си за убиец? Смазва ли го военното време? Психологията на войника ще разгледам в три романа – „Преданост“ (Тимъти Зан), „Решенията на лидера“ (Тимъти Зан) и „Първа кръв“ (Дейвид Морел). Обзорът ще е за развитието на военната служба – настоящ войник, издигнал се генерал и бивш войник.

Allegiance на майстора на фантастичните новели Тимъти Зан представя петима войници от армията на измислената Междугалактическа империя, които получават заповед да отидат на една от планетите столици и да потушат бунт на местно население. Местните са „бунтовническа сган“, както им е описано в заповедта, които ламтят за власт и поругават имперските ценности. Когато войниците пристигат, заедно с останалите от легиона си, те заварват мирно население. Въпреки това заповедта не е отменена и започва избиване. По време на клането, чрез ретроспекция е представен момент, в който наскоро е била унищожена цяла планета, заради участието й в бунтовническо движение. Един от войниците се замисля, че не е възможно цялото население на една планета да е участник в партизанско движение. Дори и да се готви сепаратистко отцепване, то няма как цялата планета да е замесена и да се е наложило избиването на милиарди. Петимата войници бягат от легиона и се присъединяват към бунтовниците. Ренегатите съзнават, че Империята е зла и управлява, чрез насилие, терор и пропаганда. В книгата е представена и темата за расизма, като единствено човешката раса има право да работи. Всички останали хуманоиди и разумни раси са роби.

Войникът не е безчувствено оръжие за избиване. Той следва заповедите – така, както го прави всеки един работник. Пощальонът най-вероятно също не е възхитен от ежедневното набутване на хартиено-мастилени смесици в метална кутия 50х50 см, но това е неговата професия. Няма нищо хубаво във войната, но не войникът е извършилият греха на убийството.

А кой е? Генералът ли?

Генерал Джордж Патън – две пурпурни сърца и две сребърни звезди – герой от Втората световна война за САЩ, чието мото е: „Никое копеле не печели войната като загива за родината си. Печели я като накара другото нещастно копеле да загине за своята.“

Патън е смятан за един от най-коравосърдечните генерали в световната история, който е унижавал своите войници по време на учения и е разбивал чуждите войски в реална битка. Той дори далеч не е литературен герой, но е първообразът на мнозина.

 „Решенията на лидера“ – друга книга от носителя на награда „Хюго“ Зан. Много от героите са същите, както и в „Преданост“. Бунтовниците набират сили и се готвят за стратегически атаки над Империята. Движението е представено като безкористно, водено само от идеала за освобождение. Въстанието има своите генерали, които постигат своите малки победи над империята, но с цената на много жертви. Изниква въпросът дали свободата струва толкова жертви.

От друга страна генералите на Империята са като добре роботизирани тактически машини – те са обучени, не пестят ударната си сила – нито в технически план, нито откъм човешки материал. И въпреки цялата си непоколебимост, която демонстрират пред политическите лидери, те не желаят война. Дори се възхищават на бунтовниците, заради смелостта им и вроденото чувство за тактика. Не желаят войната, но са принудени да я работят.

Както и истинският Джордж Патън – страшилището за всеки млад войник – е бил сред привържениците на идеята конфликтите да се решават със спортни състезания. Желаел е във военните действия пък да се атакува само със хладни оръжия и дори патентова свой тип сабя. Той е и участник в петите олимпийски игри, където се нарежда пети в модерния петобой. Генералът е бил близо до златния медал, но съдиите отчитат 0 точки за един от изстрелите му. Патън до края на живота си твърди, че въпросният изстрел просто е дублирал точно пробитата дупка от предходния. Реплика на Джордж Патън е е, че „пинта пот може да спести галон кръв“, в подкрепа на спортни игри, вместо военни конфликти.

Страшните генерали не са убийци.

А как уврежда войната психиката на войника? Точно това ни разказва сюжетът на Мореловия роман „Първа кръв“, по чийто сценарии по-късно е създадена култовата холивудска продукция „Рамбо“.

Нека излезем от рамката на касовия екшън и разглеждаме книгата. Рамбо – герой от Виетнамската война – се скита из всички кътчета на САЩ. 16-годишен е започнал обучението си за специалния отряд на армията. Единственото, което познава от живота, е войната. Той няма друго образование, 20-годишната война го е ослепила за цивилния свят, няма приятели, девствен. Навърта се около Медисън, Кентъки – това е поредната му спирка в безцелното му скитане. Местният шериф му казва, че не иска такива скитници в неговия район и го гони. Рамбо се връща, за да си купи храна, но местната власт го арестува. Подлагайки го на унижения, ветеранът и увредената му от войната психика си припомнят мъченията, на които е подлаган във Виетнам. Това ескалира в избиване на местните ченгета и укриването му в горите. Организирана е хайка за намирането му, в която той убива голяма част от местните полицаи. Рамбо не осъзнава какво върши – той познава единствено войната, мъченията, а мозъкът му в продължение на 22 година е бил програмирван да извършва убийства. В края на книгата Рамбо умира в битка.

Най-силният момент от романа, обаче, е разговорът между Рамбо и бившия му генерал. Пред него той спира да бъде увреден от войната получовек и за малко отново е момчето, което живее безгрижно във фермата на баща си. Следва неговата изповед – за това как той и другите оцелели се връщат от войната, как генералите им са разказали, че ще бъдат приети като герои. Но на летището ги очакват местното население на САЩ, замерват ги и ги наричат „детеубийци“. Политиците набързо упрекнали за всичко военните и забравят, че те са тези подтикнали ги и наредили войната.

Не оръжието на войника произвежда изстрела.

Куршумът се пуска от оръжието на политика.

А оръжието на политика е именно войникът.

Той е неговата пионка.

Той е неговата изтривалка.

А пред обществото е обратното.

Политикът дава интервюто, с което отново става невинен.

Силата на словото срещу тази на оловото. Copyright

Post A Comment

*